[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ogórecznik pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.Na Wyspy Brytyjskie przywędrował wraz z Rzymianami.Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że olej z ogórecznika dodawany do potraw powoduje obniżenie wysokiego ciśnienia krwi w ciągu siedmiu tygodni.Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.OLEJ Z ZARODKÓW PSZENICYProdukowany z zarodków znajdujących się we wnętrzu ziarna -jest najbogatszym źródłem witaminy E, a więc witaminy płodności i zarazem przeciwutleniacza.Jest także najbogatszym źródłem oktakozanolu, rodzaju długołańcuchowego alkoholu, który m.in.dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i siłę organizmu oraz odporność na stres, łagodzi objawy artretyzmu i poprawia funkcjonowanie serca.W wyniku eksperymentów przeprowadzonych z żołnierzami Marynarki Wojennej USA stwierdzono, że olej z zarodków pszenicy uwalnia od zmęczenia, zawrotów głowy, senności i lęku.Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że podawanie oleju z zarodków pszenicy zwiększyło liczbę zapłodnień u samic szczurów i zmniejszyło wskaźnik poronień.Stwierdzono również efekt terapeutyczny oktakozanolu w przypadku zaniku mięśni i zaburzeń nerwowo-mięśniowych w stwardnieniu rozsianym, padaczce, porażeniu mózgowym, zapaleniu mózgu i porażeniu mięśni.Wskazuje się także na takie efekty działania oleju, jak regulacja funkcji hormonów odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi, co pomaga zapobiegać zakrzepom i zawałom.Najlepszy jest olej tłoczony na zimno, świeży, w bursztynowych butlach.Przechowuje się go w chłodzie.Można zażywać łyżeczkę od herbaty do trzech razy dziennie na pusty żołądek.Uwaga: Olej z zarodków pszenicy zawiera znaczną ilość estrogenu - żeńskiego hormonu płciowego i przyjmowanie dużych dawek przez dłuższy czas może spowodować u mężczyzn zwyrodnienie jąder i utratę popędu seksualnego.Przy przyjmowaniu większych dawek bezpieczniejsze i bardziej skuteczne są tabletki oktakozanolu.OLIWA Z OLIWEKJeden z najbardziej lubianych olejów, w szczególności w postaci „virgin", tj.tłoczony na zimno i nierafinowany.Głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwekjest kwas oleinowy, należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9.Jest on mniej podatny na jełczenie i bardziej odporny na podgrzewanie niż oleje wielonienasycone, np.z krokosza i kukurydzy, i dlatego zalecany w kuchni.Wspaniały jest także na zimno jako dodatek do sałatek.Oliwa z oliwekjest w krajach śródziemnomorskich popularnym lekarstwem na kamienie żółciowe, pomaga także usuwać kamienie nerkowe, jest stosowana w przypadku zaparcia i w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.Można jej także używać zewnętrznie w leczeniu oparzeń, siniaków i skręcenia stawów.OLIWKOWE DRZEWOWłaściwie oliwka europejska (Olea europea).Długowieczne owocowe drzewo uprawne, pochodzące z rejonu śródziemnomorskiego.Liście oliwek od czasów biblijnych stanowiły pożywienie i lekarstwo.Obecnie zostały odkryte na nowo jako energetyzujący pokarm o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych.Już w roku 1885 podano informację, że cierpka herbata parzona z liści oliwek jest silnym lekiem przeciw malarii.Niedawno wyizolowano z liści dwa aktywne składniki fenolowe: oleuropein i elenolate.Ekstrakt z liści jest coraz częściej stosowany jako dodatek odżywczy, ponieważ pomaga przezwyciężać przewlekłe zmęczenie i pobudza działanie układu odpornościowego.Jest także zalecany w przypadku bólu gardła, kaszlu i problemów z zatokami.Stwierdzono, że oleuropeinjest aktywnym przeciwutleniaczem; chroni cholesterol przed utlenianiem, jego stosowanie zmniejsza więc ryzyko choroby wieńcowej (utleniony cholesterol łatwo się odkłada, blokując naczynia krwionośne).Ekstrakt z liści można kupić w formie kapsułek spreparowanych przez Allergy Research Group w San Leandro, w Kalifornii.OLSZA (ALNUS GLUTINOSA)Znana także jako olcha - niewielkie drzewo rosnące dziko w Europie.Tradycyjnie uważa się, że napary z kory przynoszą ulgę w zaparciach i pobudzają wydzielanie żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia.Wywarów z kory (gotowanych na wolnym ogniu) używa się jako okładów w reumatycznych bólach stawów, a naparów z liści do leczenia stanów zapalnych.Dostępna w większych sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach zielarskich.OŁÓW (PB)Wysoce toksyczny pierwiastek metaliczny, którego nawet bardzo mała ilość - mniej niż l mg dziennie - może okazać się szkodliwa, a większa dawka - śmiertelna.W naszym środowisku jest wiele różnorodnych źródeł ołowiu: spaliny samochodów, dymy przemysłowe, dym z papierosów - to tylko kilka z nich.Wdychanie jest bardziej szkodliwe niż przyjmowanie z jedzeniem, ponieważ organizm łatwiej absorbuje ołów z powietrza.Ołów atakuje mózg, powodując nerwowość, depresję, apatię, upośledzenie czynności umysłowej u osób dorosłych i nadpobudliwość u dzieci.Wyższy poziom tej trucizny w organizmie wywołuje bezpłodność, nadciśnienie i może prowadzićdo zgonu.Największe ryzyko zatrucia ponoszą pracownicy warsztatów samochodowych, malarze i tynkarze oraz robotnicy w fabrykach akumulatorów.Gromadzeniu się ołowiu w organizmie można zapobiec za pomocą różnych składników odżywczych, na przykład wapń przeciwdziała jego kumulacji; witamina C neutralizuje ołów; witamina A aktywizuje enzymy, które łącząc się z ołowiem zapobiegają jego wchłanianiu; kelp powoduje wydalanie ołowiu poprzez jelita, ponieważ zawarty w glonach alginian sodu łączy się z tym pierwiastkiem.Stwierdzono, że w niektórych przypadkach pierwiastek ten reaguje na penicylaminę, związek kompleksują-cy, który wiąże ołów, przyspieszając jego wydalanie z moczem.OPORNIK (PUERARIA HIRSUTA)Jest znany także jako kudzu - to chińskie zioło jest szybko rosnącym pnączem, pochodzącym z Dalekiego Wschodu.Do Stanów Zjednoczonych zostało sprowadzone w drugiej połowie dziewiętnastego wieku.Chociaż w południowych Stanachjest dokuczliwym chwastem, to Chińczycy już od wieków stosowali go do leczenia uzależnienia od alkoholu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]