[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Całość gotować we wrzącej wodzie, spuszczając w tym czasie łyżką następne małe kawałki ciasta z brzegu miski.Kluski będą dobre, jeśli natychmiast po wrzuceniu ich do wody będą wypływały na powierzchnię.Gotować około 20-25 min.w stale wrzącej wodzie, by się nie posklejały.Na koniec odlać wodę i zostawić kluski do obcieknięcia.Następnie wrzucić je na krótko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obracać lekko osmażając.Dania jarskieNaleśnikiD – pełną mąkę pszennąO – odrobinę czerwonego wytrawnego winaZ – zmieloną prawdziwą wanilię[64], zmieszać z 2-3 jajkamiZ – oraz 1/2 litra możliwie świeżego mleka krowiegoM – dodać odrobinę sake (wódki ryżowej)W – szczyptę soli kamiennejW – wymieszać wszystko z taką ilością zimnej wody, aby powstało płynne ciasto naleśnikowe.Naleśniczki trzeba smażyć możliwie cienkie, na patelni z małą ilością dobrego oleju.Lepiej, jeśli zamiast mleka krowiego dodamy kozie.Panierowany kamemberZ – ubić 1-2 jajkaM – dodać do nich odrobinę pieprzuW – trochę soli kamiennej lub tamariD – trochę bardzo drobno posiekanej natki pietruszkiO – zmielonego kminkuZ – nieco przecieru pomidorowego lub słodkiej paprykiM – trochę ostrej paprykiW – w tej mieszance namoczyć ser kamember lub łagodny brie (pocięty na kawałki)D – na koniec obtoczyć w bułce tartejO – panierowane kawałki sera wrzucić na gorącą oliwę i piec tak długo, aż będą chrupiące.Potrawy z warzywFrancuskie ciasto z cebuląKruche ciasto drożdżoweD – 1/2 kg mąki pszennej pełnej uformować w stos z zagłębieniem w środkuD – na środek dać paczuszkę świeżych pokruszonych drożdżyO – zewnętrzny brzeg posypać szczyptą tymiankuZ – zmielonym koprem, anyżkiem i kminkiemZ – na drożdże dać łyżeczkę miodu lub niesłodzonego syropuM – szczyptę pieprzuW – po brzegu posypać niewielką ilością soli kamiennejW – drożdże zalać ok.1/81 ciepłej wody.Pozostawić przykryte drożdże do wyrośnięcia na ok.20 min.Zagnieść ciasto dodając tyle ciepłej wody, by stało się gładkie, rozciągliwe.Zostawić je jeszcze raz do podrośnięcia na ok.1/2 do 3/4 godz.Potem dać na blachę, rozciągnąć i jeszcze raz zostawić do podrośnięcia.W końcu na ciasto drożdżowe nałożyć następną warstwę: Warstwa cebuliZ – w niewielkiej ilości dobrego oleju (słonecznikowego, oliwy)M – przyrumienić jedną do dwóch cebul[65] (w zależności od wielkości ciasta)M – dodać trochę pieprzuW – i nieco tamari lub sosu sojowegoD – gdy cebula przyrumieni się, wlać do niej 2-3 kubki kwaśnej śmietanyD – dodać świeżo posiekaną natkę pietruszkiO – świeżego tymianku, suszonego kopruZ – rozmaitych suszonych natekZ – i kubek kremu (słodkiej tłustej śmietany).Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą i położyć na spód z ciasta drożdżowego.Następnie piec to ciasto z cebulą w piekarniku jak pizzę.Samo ciasto drożdżowe może być stosowane do różnego rodzaju pizzy.Pizza jarzynowaNa początku przygotować ciasto drożdżowe, jak do francuskiego ciastaz cebulą i położyć go na blachę do pieczenia.SosD – przegotować kilka pomidorówO – z tymiankiem, suszonym kopremZ – z rozmaitymi suszonymi natkamiM – kminkiem, oregano, pieprzemM – ostrą paprykąW – dosypać trochę soli kamiennej.Całość gotować bardzo długo, aż będzie zawierać tylko niewielką ilość płynu.Krem nałożyć na ciasto drożdżowe i całość obłożyć rozmaitymi przyprawami i warzywami zachowując następstwo pięciu ruchów, a więc:Z – świeżymi pieczarkami pociętymi na kawałkiZ – rozmaitymi suszonymi natkamiM – pieprzem, ostrą papryką, oreganoW – dodać nieco soli, sos tamari lub sojowyD – kilka plasterków świeżych pomidorówO – świeży tymianek, suchy koperZ – dużo pokrojonego, łagodnego żółtego seraZ – na to rozlać 1-2 łyżek oleju.Pizzę piec około 20 min.w piekarniku.Duszone ziemniaki z kapustąO – do niewielkiej ilości wrzącej wody Z – wlewamy oliwę z oliwekZ – wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i podduszamy je tak długo, aż staną się lekko przeźroczyste Z – doprawiamy kminkiem M – dodajemy posiekanej kapusty M – doprawiamy pieprzem, curryW – oraz tamari lub sosem sojowym Całość dusimy aż do miękkości jarzyn.Sałatka ziemniaczanaZ – dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkęZ – zmieszać z 2-3 jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanymiZ – dodać trochę oliwy z oliwekM – garść drobno pokrojonej cebuliM – przyprawić odrobiną pieprzuW – i soli kamiennejW – do tego dodać małą ilość tamari lub sosu sojowegoD – i do smaku dobrą miarkę kwasu chlebowego (zamiast niego może być trochę ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę)D – oraz dużo drobno posiekanej naci pietruszkiO – nieco tymiankuZ – zmielonego kminkuZ – można też dodać do smaku trochę zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewki.Przed podaniem przyozdobić bukiecikami pietruszki i kawałkami jajka.ZupyZupa jarzynowaPodany niżej przykład jest otwarty na wszelkie inne kombinacje składników, należy tylko zachować stosowną kolejność.Zupa oddziaływać będzie zawsze najsilniej na narządy zaliczane do tego żywiołu, na którym zostanie zakończone dodawanie do niej składników.Można też kilkakrotnie przechodzić przez cały cykl pięciu ruchów – to dodatkowo harmonizuje, a zarazem wzmacnia energię zupy.Czas gotowania może być dowolny, byle wszystkie składniki stały się wystarczająco miękkie, jednakże warto zawsze pamiętać, że wraz z jego wydłużaniem dodaje się równocześnie czi, a wiec jangizuje.O – na wrzącą wodę wrzucić nieco majeranku, tymianku, rozmarynuZ – suszone grzyby szlachetne, trochę kminkuZ – pokrojone stosownie do pory roku ziemniaki, buraka ćwikłowego, marchew, korzeń pietruszkiM – seler, kapustę, pora, cebulęW – drobną fasolkę (wcześniej moczoną przez ok.12 godzin)W – (jeśli istnieje potrzeba to dolać trochę zimnej wody) przyprawić sosem sojowym, soląD – dodać posiekane natki selera i pietruszkiO – szczyptę tymiankuZ – masło do smaku, ewentualnie słodkiej śmietany.Zupa cebulowaZ – w małej ilości oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego) łagodnie przyrumienić bardzo dużo krążków cebuliZ – dodać różne suszone natki, zioła prowansalskie i inneM – trochę pieprzuW – wlać dowolną ilość wody i gotowaćW – następnie dodać odrobinę tamari lub sosu sojowego, po czym można już rozlać zupę do misekD – do każdej miski nałożyć kromkę przysmażonego chleba lub tosta (może być też w kostkach)O – posypać odrobiną tymiankuZ – zmielonego kminkuZ – i położyć kawałek żółtego sera.Następnie zapiec zupę w piekarniku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]