[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jednak przy tych dawkach istnieje duże niebezpieczeństwo powstania krwawiącego owrzodzenia trawiennego.Nie wydaje się, żeby to był dobry interes, zwłaszcza że są inne, lepsze rozwiązania.Utrzymaniu prawidłowego składu krwi i zapobieganiu agregacji płytek służą omówione wyżej takie naturalne substancje, jak witamina C, kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E i zespół witamin B.Szczególnie korzystne jest przeciwzakrzepowe działanie czosnku.Osobiście zalecam dodatkowo stosowanie wyciągu z miłorzębu dwuklapowego, ponieważ wiem, że wspomaga on krążenie mózgowe oraz mikrokrążenie obwodowe.Zamiast działać bezpośrednio na krew, wspomaga rozkurcz naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi.Jesteśmy w stanie kontrolować każdy aspekt choroby serca.Tak, będzie to wymagało od ciebie zmian stylu życia, ale cóż jest wart styl życia, jeśli trzeba za niego zapłacić życiem? Uważam, że musisz dokonać tych zmian.WARZYWA A JEDZENIE MIĘSANie musisz koniecznie stać się wegetarianinem, żeby się zdrowo odżywiać, ale coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że będziesz czuł się lepiej, jeśli befsztyk czy hamburger stanie się raczej wyjątkiem niż regułą w twoim jadłospisie.Dieta bogata w owoce i warzywa odgrywa znaczącą rolę w ograniczeniu podstawowych przyczyn zgonów.Jednak mimo że przeważają dowody o korzyściach diety bez mięsnej, lepszej niż dieta przeładowana tłuszczami zwierzęcymi, nie oznacza to, że musisz całkowicie wykreślić mięso ze swojego jadłospisu.Pamiętaj jednak, że mięso nie chroni twojego organizmu, a przy tym powoduje pewne szkody, natomiast twoim wiernym sojusznikiem w walce z chorobą pozostają owoce i warzywa.A oto cztery główne przyczyny, niektóre ściśle związane ze spożywaniem czerwonego mięsa, przemawiające na korzyść diety bogatej w owoce i warzywa.Choroba serca.Od dwudziestu lat naukowcy zalecają dietę bogatą w warzywa i owoce ze względu na niską zawartość w niej cholesterolu i tłuszczów nasyconych.Prowadzone równolegle badania wykazują ponadto, że rozpuszczalne włókna błonnika zawarte w jęczmieniu, owsie, grochu i fasoli aktywnie obniżają poziom cholesterolu.Rak.Jeśli już zupełnie nie możesz odzwyczaić się od rosyjskiej ruletki z paleniem papierosów, zabezpiecz się przynajmniej spożywaniem dużej ilości owoców i warzyw.Pozwoli to na ograniczenie nie tylko ryzyka zachorowania na raka płuc, ale również zmniejszy zapadalność na inne rodzaje nowotworów złośliwych, jak rak żołądka, jamy ustnej, gruczołu krokowego, układu pokarmowego i jelita grubego.Badanie przeprowadzone przez Wydział Medyczny Uniwersytetu Harvarda, obejmujące grupę 50 000 mężczyzn, wykazało, że mężczyźni, którzy jedzą czerwone mięso 5 razy w tygodniu, chorują 4 razy częściej na raka jelita grubego w porównaniu z mężczyznami, którzy jedzą czerwone mięso raz w miesiącu.W tym samym badaniu stwierdzono, że mężczyźni jedzący mięso codziennie byli 2 razy bardziej zagrożeni powstaniem raka gruczołu krokowego w porównaniu z mężczyznami, którzy nie jedli mięsa regularnie.Zanieczyszczenie wody i powietrza.Możesz w to wierzyć lub nie, ale mięso wpływa pośrednio na zanieczyszczenie naszego środowiska.Poza wszystkimi środkami chemicznymi, pestycydami i innymi truciznami dostającymi się do wody pitnej i uwalnianymi do powietrza, którym oddychamy, do wody dostają się również odpady z terenów hodowlanych, fabryk drobiu i innych zakładów służących produkcji zwierzęcej.Ponadto ocenia się, że w atmosferze ziemskiej znajduje się 30 milionów ton metanu - gazu stanowiącego jeden z głównych czynników sprzyjających globalnemu wzrostowi temperatury, wydostającego się z nawozów zwierzęcych i składowisk odpadów.Bezpieczna żywność.Nie ma co do tego żadnych wątpliwości - jedzenie mięsa stanowi dla ciebie większe ryzyko niż posiłek składający się ze zdrowych owoców i warzyw.W rzeczywistości niektóre najgroźniejsze dla człowieka choroby są skutkiem jedzenia pokarmów zwierzęcych.Wołowina, prawdopodobnie najczęściej je-dzone mięso w Stanach Zjednoczonych, stanowi najczęstsze źródło bakterii Esche-richia coli.Poza tym nieprawidłowo przygotowany drób jest dobrą pożywką d la bakterii Salmonella i Campylobacter.Te zarazki, groźne dla człowieka i zwierząt, mogą znajdować się również w surowych warzywach i owocach, ale najczęściej wykrywa się je w drobiu.Nawet „owoce morza", jeśli są skażone lub nieodpowiednio przygotowane, mogą być przyczyną poważnej choroby.CUKRZYCAKtoś mógłby się zdziwić, dlaczego omawia się cukrzycę w książce o superan-tyoksydantach.Są dwie przyczyny.Pierwsza - to fakt, że uszkodzenie przez wolne rodniki komórek beta, produkujących insulinę, uważa się za główną przyczynę cukrzycy.Druga - to możliwość ogromnego zmniejszenia powikłań cukrzycy dzięki zastosowaniu antyoksydantów.Cukrzyca polega na przewlekłym zaburzeniu metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, objawiającym się podwyższeniem poziomu cukru we krwi na czczo
[ Pobierz całość w formacie PDF ]