[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wzmacnia odporność na choroby przez zwiększanie ilości komórek układu odpornościowego we krwi.Zwalcza także wirusy i dlatego badano jego możliwości hamowania rozwoju wirusa HIV.Zazwyczaj zaleca się NAC w przypadku bronchitu.Wiadomo także, że jako substancja zawierająca siarkę oczyszcza wątrobę z toksyn i wspomaga jej funkcjonowanie.Preparaty NAC dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach.NAPROMIENIOWYWAME ŻYWNOŚCIPoddawanie żywności działaniu silnego promieniowania gamma, pochodzącego z izotopów kobaltu 60 i cezu 137.Napromieniowywanie służy konserwowaniu żvwności.Zaczęto je stosować w 1963 roku w USA, kiedy to wydano zezwolenie na poddanie promieniowaniu pszenicy i mąki pszennej.Głównym celem bvta ochrona przed insektami i zarazkami oraz zahamowanie kiełkowania.Później zaczęto napromieniowywać inne rodzaje żywności: ziemniaki, rośliny przyprawowe, zioła (herbaty), wieprzowinę, drób, owoce i warzywa.Po napromieniowaniu żywność nie staje się radioaktywna, proces tenjednak powoduje w niej zmiany chemiczne.Dlatego coraz więcej uwagi poświęca się potencjalnym zagrożeniom, które z tego wynikają.Wskutek napromieniowania następuje rozerwanie wiązań molekularnych; cząsteczki mogą wówczas łączyć się ponownie z innymi cząsteczkami, co powoduje wytwarzanie nowych substancji, które mogą być tym bardziej niebezpieczne, że niemożliwe do wykrycia.Na przykład następuje rozbicie niektórych grup aminokwasów (białka) i węglowodanów, co zakłóca działanie enzymów.Jest też coraz więcej dowodów, że napromieniowywanie niszczy pewne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, B, C, E i K.Napromieniowywanie żywności jest surowo zakazane w wielu krajach: w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Danii, Szwecji, Australii i Nowej Zelandii.NERKOWIEC - PATRZ ORZECH NANERCZOWYNEUROPRZEKAŹNIKISą to szczególne substancje chemiczne, przenoszące informacje między komórkami mózgu.Tak ważne funkcje, jak uczenie się, zapamiętywanie, sen i emocje zależą od zdolności komórek mózgu do produkowania i dostarczania neuroprzekaźni-ków, jak również do odpowiadania na przekazywane informacje.Neuroprzekaźniki wytwarzane są ze składników pokarmowych absorbowanych z pożywienia.Na przykład, acetylocholina, potrzebna w procesach uczenia się, zapamiętywania i długoterminowego planowania, powstaje w organizmie z choliny, jednej z witamin B, która znajduje się w żółtkach jaj, ziarnie, roślinach strączkowych, zielonych warzywach liściastych, i z lecytyny, substancji bogatej w fosfatydy-lacholinę.Inny neuroprzekaźnik, noradrenalina, potrzebna jest w stanie pełnego czuwania, do uprawiania seksu, uczenia się i poruszania.Powstaje w mózgu z feny-loalaniny i tyrozyny, dwu aminokwasów, które znajdują się w mięsie, jajach i serze.Niedobór noradrenaliny może spowodować stres, depresję i osłabić popęd płciowy.Do innych przekaźników należą dopamina, GABA (kwas gamma-aminomasło-wy), melatonina i serotonina.Niektóre neuroprzekażniki, jak noradrenalina, działają pobudzająco, gdy inne, na przykład serotonina, dają efekt uspokajający.NORIWodorost o włóknistych, bladych nibyliściach.Zawiera największe ilości białka ze wszystkich wodorostów (48% suchej masy), jest też bogaty w jod, sód, witaminy A, b3 i niacynę (B3).Leczy zaburzenia tarczycy, obniża poziom cholesterolu, przynosi ulgę w bolesnym oddawaniu moczu, obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi i poprawia trawienie.Sprzedaje się go w kawałkach w sklepach ze zdrową żywnością i używa do gotowania potraw.OOBERŻYNARoślina tropikalna, znana też jako bakłażan i gruszka miłosna.Owoce nie są mą-czyste w smaku i świetnie komponują się z innymi składnikami potraw.Są niezastąpionym dodatkiem do sosów, potrawek i sałatek.Bakłażany zawierają duże ilości błonnika, niewiele tłuszczu oraz bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, niacyna i kwas foliowy, a także minerały: żelazo, wapń, magnez i potas.Warzywo to jest bogatym źródłem bioflawonoidów, które dzięki działaniu przeciwutleniającemu zapobiegają nowotworom żołądka.Ponadto śluzy roślinne obniżają poziom cholesterolu, a wysoka zawartość potasu zapobiega nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie.Bakłażany hamują krwawienie, tradycyjnie używano ich w leczeniu hemoroidów i krwotoków.Właściwości ściągające tej rośliny przydają się też w leczeniu biegunki.Filiżanka pokrojonego w kostkę ugotowanego bakłażana zawiera tylko 27 kalorii, 3 mg sodu i śladowe ilości tłuszczu, ale dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości i jest doskonałym składnikiem diet odchudzających.Najlepiej kupować świeże bakłażany, ciężkie, o gładkiej skórce, wolnej od zadrapań i uszkodzeń.OCET JABŁKOWYWodny roztwór kwasu octowego, wytwarzany przez fermentację świeżego soku z jabłek.Znajduje zastosowanie zarówno w żywieniu, jak i jako lekarstwo; używa się go i w kuchni, i w gabinecie medycyny naturalnej.Zawiera minerały, związki organiczne i kwas octowy, który nadaje mu charakterystyczny zapach i smak.Octowi z jabłek przypisuje się wiele walorów.Ma przede wszystkim naturalne właściwości ściągające i przeciwdziała biegunkom.Poprawia trawienie u ludzi z niskim poziomem kwasu żołądkowego i działa odkażająco na jelita, hamując procesy gnilne.Pomaga zwalczać nieświeży oddech, poprawia krzepnięcie krwi i gojenie się ran, łagodzi uczulenia, zwiększa energię i pobudza wzrost włosów.Ocet jabłkowy działa na każdego nieco inaczej, ale jeśli ktoś cierpi z powodu wymienionych objawów, warto spróbować.Kiedy używa się go jako leku, należy wlaćdwie łyżeczki octu do szklanki wody i pić do trzech razy dziennie przed posiłkiem.Jeśli do płynu doda się łyżeczkę miodu, będzie smaczniejszy.Bardzo wiele jest zastosowań kulinarnych octu jabłkowego; szczególnie dobrze służyjako dodatek do sałatek.Jest powszechnie dostępny.OCZAR (HAMAMELIS VIRGINIANA)Wiecznie zielone drzewo rosnące dziko w Ameryce Północnej.Obecnie uprawia sieje w wielu innych rejonach klimatu umiarkowanego na całym świecie, także na Wyspach Brytyjskich.Tradycyjnie obdarzano oczar właściwościami magicznymi, stąd jego angielska nazwa „orzech czarownicy".Liście oczaru mają właściwości ściągające, wzmacniające i uspokajające.Wywar jest środkiem przeciw biegunce.Wywarem można też odkażać jamę ustną, a także stosować go jako płukankę w leczeniu stanów zapalnych pochwy.Wyciągi z oczaru służą wyłącznie do użytku zewnętrznego.Można nimi przemywać skórę w miejscach stłuczeń, ukąszeń owadów i lżejszych oparzeń słonecznych.Okłady pomagają w leczeniu hemoroidów.Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach zielarskich.OGÓREKPowszechnie występujące warzywo, pochodzi wprawdzie z południowej Azji, ale uprawiane jest jako roślina jednoroczna w wielu częściach świata.Jej owoc można przechowywać w occie; zazwyczaj spożywa się świeże surowe ogórki, będące znakomitym dodatkiem do różnych sałatek.Ogórek ma właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody.Zawiera także enzymy, które rozkładają białko i oczyszczają jelita.Sok z ogórka pomaga w zwalczaniu wewnętrznych stanów zapalnych żołądka, nerek i gardła.Najlepiej jeść ogórki ze skórką, bogatą w chlorofil i krzem.Ogórek rozdrobniony i zmiksowany pół na pół z gliceryną z dodatkiem esencji różanej wygładza spierzchnięte ręce i wargi.OKRANiedojrzałe owoce piżmianu (Abelmoschus esculentus) pochodzącego z Afryki.Na dużą skalę uprawia sieje w południowych Stanach Zjednoczonych.W kuchni krajów Środkowego Wschodu niedojrzałe strąki piżmianu są popularnym warzywem.Okra jest bogata w witaminy A i C, wapń, fosfor, potas i magnez
[ Pobierz całość w formacie PDF ]