[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- obraç je ze skórki, pokroiç na po"ówki i pouk"adaç na talerzu 'garbem ' do góry.- ugotowaç w lekko osolonej wodzie zielonà fasolk´ szparagowà (ale nie rozgotowaç!)- ziemniaki pokroiç w grubà kostk´ (przekroiç na çwiartki lub na pó"), pomidory w ósemki a cebul´ w drobnà kostk´- pomidory pokroiç w ósemki.Sa"aty poszatkowaç- pomidory i sa"at´ u"oÝyç na talerzu obok ziemniaków- sos vinaigrette:- rozetrzeç sól i pieprz z octem jab"kowym lub winnym, ca"y czas energicznie mieszajàc, wlewaç powoli oliw´, przez chwil´ jeszczeucieraç drewnianà "yÝkà, aby sk"adniki po"àczy"y si´.aÝ do uzyskania jednolitej masy- do sosu moÝna dodaç siekanà natk´ pietruszki- na rozgrzanej patelni bez t"uszczu wytopiç z w´dzonego boczku skwarki- fasolk´ wyjàç z wody, u"oÝyç na talerzu obok innych warzyw- pomidory i ziemniaki nieco posoliç, posypaç cebulkà.- ca"oÊç polaç sosem vinaigrette.i posypaç szalotkà- na koniec posypaç goràcymi skwarkami62królik duszony w piwie trapistów z suszonymi Êliwkami po walo’skuSk"adniki:- 1 królik- 100 g suszonych Êliwek belgijskich, [przez noc namoczonych w goràcej wodzie]- 2 butelki jasnego, m´tnego piwa traperów- 2-3 cebu"ki szalotki- 2 zàbki czosnku,- 150 g boczku w´dzonego- 2 "yÝki màki- 2 "yÝki mas"a- 2 "yÝki oleju- 2 "yÝki octu jab"kowego- 2 ga"àzki tymianku- 1 goêdzik- 2 liÊcie laurowe- sól- ÊwieÝo zmielony czarny pieprzPlan dzia"ania:- Êliwki zalaç wrzàtkiem na kilka godzin przed gotowaniem- zagotowaç ocet z dodatkiem 1/2 szklanki wody, obranej i pokrajanej cebuli szalotki, tymianku, goêdzika i listka laurowego- marynat´ ostudziç i zalaç królika- przykryç i pozostawiç w ch"odzie na 24 godz.- wyjàç z zalewy i pokrajaç mi´so na kawa"ki- na patelni rozgrzaç olej z dodatkiem mas"a- królika poporcjowaç, osoliç, opieprzyç, obtoczyç w màce, a nast´pnie wrzuciç na patelnie, na rozgrzane mas"o z dodatkiem oleju- mi´so obsmaÝyç na rumiano, prze"oÝyç na talerz i dusiç pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piekarniku przez ok.1 godz- na patelni´ z odrobinà mas"a wrzuciç pokrojony w kostk´ boczek i wysmaÝyç "adne skwarki- skwarki odcedziç- na t"uszczu podsmaÝyç posiekanà cebul´ (3-4 min.)- królika oprószyç go màkà, obsmaÝyç i dusiç razem z cebulà na bardzo ma"ym ogniu, przez ok.10 min- nast´pnie królika podlaç piwem, przykryç pokrywka i dusiç razem ok.1 h, (naleÝy kontrolowaç poziom piwa i podlewaç królika)- nast´pnie po tym czasie do mi´sa dodaç namoczone Êliwki wraz z wodà spod nich, osàczone skwarki, bekon, ocet jab"kowy i lekkoprzesiekany czosnek.Doprawiç do smaku solà i pieprzem.- dusiç wszystko razem jeszcze ok.45 min., pod przykryciem.W´drówka 107 Smak lotaryngii[ quiche lorraine ] [ zupa z dyni ] [ la potet loraine ]quiche lorraineSk"adniki:- p"at ciasta francuskiego kruchego,- 100 g w´dzonego boczku,- ma"o Êmietana,- ga"ka muszkato"owa,- pieprz,- 2 jaja,- ÊmietanaPlan dzia"ania:- mas"em wysmarowaç form´- w"oÝyç ciasto do formy, nadmiar ciasta Êciàç, z"oÝyç na brzegi formy- spód ciasta ponak"uwaç widelcem, na ciasto po"oÝyç pergamin do pieczenia albo alufoli´ i leciutko je zez"ociç w piekarniku- boczek podsmaÝyç na patelni i po"oÝyç na podpieczonym cieÊcie zalaç masà Êmietanowo-jajecznà- pozostawiç na kilka minut w piecu, aÝ masa si´ zetniezupa z dyniSk"adniki:- 1 Êrednia dynia,- 2 l
[ Pobierz całość w formacie PDF ]