[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Stosuje się to, co można by nazwać “jinizacją” albo przesunięciem natury mięsa z poziomu zwierzęcego do roślinnego.Polega to na gotowaniu go z dużą ilością grzybów i owoców.Grzyby zawierają białka o naturze ochładzającej liang, równoważące tym samym białko zwierzęce typu wen.Taka kombinacja ożywia ciało, a nie powoduje zachwiania równowagi energetycznej.Główne zalecenie więc brzmi: jeśli jemy mięso, to nie spożywajmy go zbyt wiele[30] i łączmy je z grzybami.Razem z nim jedzmy wiele gotowanych warzyw i minimalną ilość soli.Warto zmienić mit dotyczący diety mięsnej.Powyższe działanie grzybów widać jeszcze wyraźniej na przykładzie zatrucia proteinowego występującego wtedy, gdy mięso stanowi podstawę diety, albo np.u osób z niewydolnością, nerek, gdy zachodzi konieczność dializowania.Ludzie tacy mają wyraźnie brudno brązowy kolor twarzy – co nie ma żadnego związku z opalaniem.Po sześciu miesiącach diety bezmięsnej, zastąpionej dietą opartą na grzybach albo specjalnej diety jarskiej, skóra przybiera normalny kolor.Innym sposobem “jinizowania” pożywienia jest gotowanie w dużej ilości wody albo jedzenie surówek.Jeśli “jinizujemy” to, co jest za gorące, a “jangizujemy” to, co jest zbyt zimne, wtedy powoli dochodzimy do zrównoważenia pożywienia.Co oznacza, że po zakończeniu posiłku nie mamy ochoty na inny rodzaj jedzenia.Najlepsza dieta to gotowane zboża (jako podstawa), dobrze ugotowane warzywa, niewiele mięsa i owoce.Wszystko musi być jednak inteligentnie przyrządzone, odpowiednio do indywidualnych potrzeb.Nie wystarczy wiedzieć, że powinniśmy jeść np.marchew, równie ważne jest to, w jaki sposób ją przygotujemy.Ugotowana w jeden sposób będzie równoważyła energię ciała, w inny – uczyni ciało “gorącym”.Gotuje się więc nie tylko dla smaku, ale i dla uzyskania odpowiedniej energii.Odkrycie ognia to bardzo ważny moment w dziejach ludzkości.Od owego czasu człowiek posiada możliwość przemieniania natury pożywienia – może uprawiać alchemię kulinarną.Niestety, nie rozumie tego wielu ludzi na Zachodzie.Jedząc wiele surowych owoców przyswajają sobie wprawdzie liczne witaminy, co jednakże nie chroni ich bynajmniej przed chorobą.Najważniejsza bowiem jest energia[31].Dlatego czasem zaleca się zupy gotowane bardzo długo (nawet wiele godzin, ponieważ w miarę gotowania wzrasta energia), a więc im dłużej gotowana zupa, tym silniejszy jej wpływ na organizm.Gotowanie według pięciu przemianPodróżując po świecie można spotkać najróżniejsze tradycje kulinarne.Każda z tych tradycji zaleca pewne rodzaje pożywienia, a inne zdecydowanie odrzuca.Inaczej jest w tradycji chińskiej opierającej się na koncepcji pięciu przemian: nie można tu powiedzieć, że coś jest szczególnie wskazane, a czegoś innego jeść nie należy.Po pierwsze wszystko traktuje się bardzo indywidualnie, w zależności od osoby.Każdy organizm ma właściwą sobie budowę, konstytucję, przebył inne choroby, ma charakterystyczną równowagę (lub nierównowagę) jin i jang oraz pięciu żywiołów.Po drugie nie można przyjąć sztywnego systemu odżywiania ze względu na zmieniające się pory roku, pory dnia.zmiany pogody.Aby więc ciało i umysł[32] były utrzymywane w jak najlepszej równowadze, konieczne jest umiejętne przeciwdziałanie różnego rodzaju wpływom i oddziaływaniom.Skutecznym do tego środkiem jest właśnie szeroko rozumiane odżywianie.Po trzecie, należy uwzględniać również miejsce swego zamieszkania, klimat i środowisko w którym żyjemy.Nie namawiamy czytelników, by jedli tak samo jak Chińczycy.Japończycy czy Hindusi, lecz elastycznie dostosowali prezentowaną tu chińską wiedzę do sposobów odżywiania właściwych dla naszego kraju.Również istotne jest spożywanie przede wszystkim tego, co rośnie w Polsce, produkty sprowadzane z innych stref klimatycznych stosując w znacznie mniejszym stopniu.Można więc np.spokojnie zastąpić ryż różnymi odmianami pszenicy, jęczmienia czy prosa.Podstawową mądrością w odżywianiu jest wykorzystywanie produktów, które mamy pod ręką.Oczywiście w szczególnych przypadkach (np.w czasie choroby) można stosować specyficzne leki i zioła sprowadzane nawet z daleka[33] – nie powinno się jednak opierać na nich codziennej diety.Większość chorób można bowiem skutecznie wyleczyć przy pomocy ziół i leków naturalnych osiągalnych na miejscu, w naszym kraju.Wystarczającym tego dowodem była medycyna ludowa, współcześnie zbyt pochopnie i bezmyślnie odrzucana.Warto więc sięgnąć do własnych korzeni i ponownie zapoznać się z tym, co robiły nasze babki i prababki, a zobaczymy, że całej tej podstawowej wiedzy używano i na naszym terenie.Stosowano jedynie inny system pojęciowy wynikający z odrębności kulturowej – idea jednak była ta sama.Z drugiej strony nie warto podążać owczym pędem za zachodnim modelem zunifikowanego odżywiania proponowanym przez społeczeństwo konsumpcyjne i dać sobie wmówić, że akurat hamburger Mac Donalda jest właśnie najlepszym pożywieniem.Tak więc najważniejszy jest powrót do podstaw i uważne badanie własnej tradycji oraz jej rozsądne wykorzystanie.Dylemat: zdrowe – niezdroweDo wszystkiego należy podchodzić spokojnie i bez przesądów.Nie można powiedzieć, że coś jest samo z siebie złe.a coś innego zawsze i dla wszystkich dobre.Taki pogląd jest fałszywy.Zawsze odgrywa rolę stan organizmu, klimat, itp.Zanim zawyrokuje się na temat tego, czy coś jest zdrowe czy nie, trzeba być świadomym, że zawsze są jakieś szczególne sytuacje, w których dany produkt, uważany powszechnie za szkodliwy, może być uznany za bardzo wskazany.Nic nie jest na zawsze utrwalone i ostateczne – mówi o tym cały system filozofii chińskiej, oparty na przemianie jin w jang i znowu jang w jin, cyklu pięciu żywiołów oraz pięciu energetycznych właściwościach.Medycyna chińska czy sztuka kulinarna są tylko jednymi z wielu aspektów tego uniwersalnego systemu.Palenie papierosów i picie kawyNawet to, co normalnie jest szkodliwe, jak np
[ Pobierz całość w formacie PDF ]