[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ponieważ nie należy ona do zbóż – będzie wzmacniać ruch ognia, lecz jako pokarm nie jest w zupełności zrównoważona.Z tego powodu nie można robić np.letniej kuracji tylko w oparciu o kaszę gryczaną.Stosować możemy ją do wzmacniania śledziony (przy niedoborze jang i czi) oraz nerek (w połączeniu z owsem).Poprawia apetyt i ułatwia wydalanie.Nie wolno natomiast jej jeść osobom cierpiącym na zawroty głowy albo choroby klasyfikowane jako “gorące z wiatrem”.Do kaszy gryczanej powrócimy jeszcze przy omawianiu zimy.Niekiedy do żywiołu ognia zalicza się żyto.Usuwa ono wilgoć z ciała, wzmaga wydalanie moczu.Uważane jest za doskonały lek w przypadku chorób serca – działa przeciwzakrzepowo, zapobiega miażdżycy tętnic oraz zastojom krwi.W społecznościach, których dieta oparta była na tym zbożu, nie znano zawałów serca i arteriosklerozy.Na późne lato lub na każde osiemnaście dni pomiędzy czterema głównymi sezonami wypada ruch ziemi.Tej porze odpowiada najdłużej uprawiane zboże w historii ludzkości – proso[43].Wielu ludzi sądzi, że w Chinach czy Japonii od niepamiętnych czasów podstawowym zbożem był ryż.Tymczasem to nieprawda – pierwszym bogiem w tradycji chińskiej było proso, a dopiero później przybył bóg ryżu (ryż został do Chin przywieziony z południa, z Indii).Proso ma jedną bardzo istotną cechę – jest zasadowe.Nawet jeśli się go nie przeżuje w sposób wystarczający, to ciało i tak przyjmie odczyn alkaliczny.Natomiast inne zboża niewystarczająco pogryzione, np.pszenica, powodują zakwaszenie ciała.Dopiero silnie przeżute (zaleca się każdy kęs pogryźć minimum pięćdziesiąt razy) alkalizują ciało.Proso jest w medycynie chińskiej jednym z najważniejszych prostych leków przeciwko nowotworom, gdyż alkaliczny odczyn bardzo podnosi naturalną odporność organizmu.Generalnie działanie prosa jest następujące: wzmacnia energię życiową oraz nerki i środkowy ogrzewacz, odświeża krew, neutralizuje gorąco lata, harmonizuje żołądek, wzmacnia oraz reguluje przewód pokarmowy (działając ściągająco).Zaleca się stosowanie prosa w przypadku “ognia żołądka”, “wilgotnego gorąca” w jelicie grubym, fizycznego i umysłowego wyczerpania oraz przy skłonności do wymiotów w początkowym okresie ciąży.Bywa używane jako lek przeciw cukrzycy.Ponieważ jest ono zasadowe, pomaga leczyć zapalenie śluzówki żołądka (gastritis).Proso trochę wysusza, toteż radzimy je gotować z owocami – będzie wtedy lekko odświeżające.Z jesienią, czyli z ruchem metalu, wiąże się ryż.Mówiąc o ryżu.należy pamiętać, że chodzi tu o ryż brązowy, a nie silnie omielony, a przez to bardzo niezrównoważony energetycznie ryż biały.Biały ryż w rzeczywistości nie różni się zbyt wiele od białego rafinowanego cukru.Jest więc, podobnie jak i biały cukier, niewskazany (działa żakwaszająco i oziębiające na organizm oraz osłabia śledzionę – trzustkę).Brązowy ryż wzmacnia czi śledziony i żołądka oraz jin płuc, usuwa “wilgotne gorąco” z jelita grubego i gorąco z nerek, równoważy nadmiar jang w płucach.W związku z powyższym, jedzenie ryżu wskazane jest w leczeniu jelita grubego (np.gorącej biegunki z krwią), przy nadciśnieniu pochodzenia nerkowego.Usuwa kwas moczowy (mocznica, reumatyzm wywołany gorącem).Skutecznie działa w przypadku chorób skórnych pochodzących od płuc i nerek (np.neodermitis).Do przemiany metalu zalicza się również jęczmień.Ze względu na działanie odświeżające polecany jest w przypadku wielu chorób wywołanych gorącem.Usuwa on i oczyszcza gorąco, które dosięgnęło krwi i przewodu pokarmowego.Stosuje się przy wysokiej gorączce w katarze siennym, usuwa gorąco lata.W związku z nerkami zalecany do leczenia zapalenia pęcherza i nerek, mocznicy, zaburzenia oddawania moczu oraz przy siwieniu i niedoborze wapnia (osłabienie jin nerek).Kolejne ziarno z żywiołu metalu to owies.Wzmacnia ścięgna i daje silę fizyczną oraz energię życiową.Usuwa wilgoć, wzmaga apetyt, działa przeciwbiegunkowe.Jest dobrym lekiem w przypadku kwasicy cukrzycowej.Zalecany przy niedoczynności tarczycy, impotencji i bezpłodności.Gdy chory cierpi na niedobór czi nerek winien jeść owies, nigdy ryż.W zimie mamy podobną sytuację jak w lecie: brakuje zboża odpowiadającego ruchowi wody.Jest natomiast fasola, która jednak nie może zharmonizować ciała, gdyż w jej naturze zdecydowanie przeważa jakość jin.Z tego powodu zachodzi konieczność zamiany głównych “wypełniaczy” dla lata i zimy.Latem, które jest silnym jang, nie zawsze wydaje się wskazane dodawać jeszcze więcej ognia wen (kasza gryczana) – lepiej ochładzać się np.sałatkami z fasoli (woda liang).Natomiast zimą, której naturą jest silne jin, należy rozgrzewać ciało, a szczególnie nerki, jedząc kaszę gryczaną.Dlatego w Indiach jednym z podstawowych dań jest dal (rozgotowana soczewica) oraz drobne fasolki, a w najchłodniejszych rejonach Rosji czy Japonii ludzie w zimie jedzą kaszę gryczaną.Cały więc sekret polega na odwróceniu rodzaju pożywienia w dwóch ekstremalnych porach roku.Oczywiście, w zimie też można jeść od czasu do czasu fasolę, tak samo jak i w lecie kaszę gryczaną, ale uzupełnia sieje wtedy produktami o naturze przeciwnej, np.kwaśne mleko do kaszy gryczanej, mięso do fasoli itp.(są to zresztą zestawienia bardzo tradycyjne).Dlatego właśnie, chcąc robić coś takiego, co w medycynie chińskiej określa się jako kurację zbożową[44], ma się trzy możliwości: będzie to kuracja pszeniczna, z prosa lub ryżu.natomiast nigdy nie z fasoli czy kaszy gryczanej.Można jeść przez cały rok proso – kaszę jaglaną; albo wiosną stosować kurację pszeniczna, a jesienią ryżową.Ukryte właściwości ogniaOgień to gorące lato, wielkie jang
[ Pobierz całość w formacie PDF ]