[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ludzie cierpiący na powstawanie dużej ilości gazów, różnego rodzaju kolek, skurczy w jelitach będą odczuwać dużą ulgę, gdy będą pić l szklankę soku z zielonej papryki na czczo.Sok ze szczawiuSok ze szczawiu wspaniale regeneruje błonę śluzową jelit.Szczaw posiada w dużej ilości szczawian potasu, który jest korzystny dla organizmu tylko w postaci organicznej (świeży).Należy bardzo rzadko spożywać szczaw w postaci gotowanej, ponieważ w procesie gotowania szczawian potasu zamienia się w formę nieorganiczną i może stać się przyczyną zapalenia stawów i mięśni.Sok ze szczawiu zawiera dużą ilość żelaza i magnezu, które to pierwiastki są potrzebne krwi, a także fosfor, siarkę, krzem, które są niezbędne dla wszystkich części naszego organizmu od stóp do głowy.Sok ze szczawiu można pić sam, ale lepiej dodawać go do sałatek (surówek).Sok z koniczyny(Przygotowuje się z liści) jest bardzo dobry przy chorobach kobiecych, przedwczesnym klimakterium.Uczeni stwierdzili, że koniczyna jest bogatym źródłem fitoestrogenów - anologów żeńskich hormonów płciowych.Fitoestrogeny - wzmacniają organizm, regulują (normalizują) cykl miesiączkowy, zapobiegają przedwczesnemu procesowi niszczenia organizmu kobiety.Sok ze szpinakuSzpinak jest bardzo potrzebny do całego procesu trawiennego, począwszy od żołądka i skończywszy na jelicie grubym.Surowy szpinak zawiera wspaniałą organiczną substancję do oczyszczenia i zregenerowania funkcji jelit.Dobrze przygotowany świeży sok ze szpinaku, gdy go pijemy codziennie po 0,5 l często pomaga pozbyć się zaparć najcięższej formy w ciągu kilku dni lub tygodni.Stosowanie środków przeczyszczających, jest niestety częstokroć nieuzasadnione.Każdy chemiczny lub nieorganiczny środek przeczyszczający działa podrażniające, stymulując mięśnie jelit do wypróżnień.W rezultacie utrzymuje się chroniczny stan bezczynności miejscowych tkanek, mięśni i nerwów.Środki przeczyszczające są tylko środkami podrażniającymi, które powodują postępującą degenerację jelit.Świeży (surowy) sok ze szpinaku jest bardzo skuteczny do oczyszczania i pomaga zregenerować nie tylko dolną część jelita ale i całego układu trawiennego.Kolejną cenną zaletą szpinaku jest jego oddziaływanie na zęby i dziąsła, zapobieganie ropotokowi.Choroba ta jest spowodowana niedoborem w organizmie właśnie tych pierwiastków, które są zawarte w mieszance soku z marchwi i szpinaku.Z powodu ciągłego spożywania oczyszczonego cukru i innego rafinowanego pokarmu, a także niedoboru witaminy C pojawia się krwawienie dziąseł i zwłóknienie miazgi zębowej.Można się tego pozbyć, jeśli będzie się spożywać surowe naturalne produkty roślinne, a w szczególności - odpowiednią ilość soku z marchwi i szpinaku.Wrzody jelit, złośliwa anemia, rozstrój nerwowy, zaburzenia wydzielania nadnerczy i tarczycy, zapalenie nerek, zapalenie stawów, furunkuloza (czyraczność), obrzęki kończyn, częste krwotoki, utrata sił, reumatyzm, zaburzenia funkcjonowania serca, niskie i wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zaburzenia wzroku, bóle głowy (również bóle migrenowe) - oto w większości przypadków wynik niedoboru w organizmie pierwiastków, które się znajdują w surowej marchwi i szpinaku.Sok z dyniTen sok posiada właściwości moczopędne przy obrzękach spowodowanych przez schorzenia serca i nerek, wzmacnia wątrobę, pobudzając wydzielanie żółci i regeneruje.Uspokaja układ nerwowy, działa przeciwgorączkowo.Można go pić po 1/2 - szklanki dziennie.Sok z arbuzaSok z arbuza nie tylko dobrze gasi pragnienie ale i posiada korzystne właściwości lecznicze.Jest on pity jako środek moczopędny przy obrzękach, przeciw miażdżycowy (przy miażdżycy tętnic), asceptyczny (przy obfitych krwawieniach), ogólnie wzmacniający (z uwagi na dużą zawartość cukrów), środek spędzający sól z organizmu (przy kamieniach nerkowych i żółciowych).Sok z arbuza wspaniale oczyszcza i wzmacnia wątrobę i nerki.Pić do 2 szklanek dziennie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]