[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.liwoÊci, Ýe t"uszcz jest rozpoznawalny zmys"owo.Wszyscy spoÊród 15 ochotników uczestniczàcychUstalenia te powinien równieÝ wziàç pod uwag´ przemys"w tych badaniach, prowadzonych przez Ýywieniowcawytwarzajàcy substytuty t"uszczowe.JeÊli niektóre niskot"usz-z Purdue University Richarda D.Mattesa, zostali pod-czowe produkty b´dà zawiera"y pewne sk"adniki dostarcza-dani czterem próbom w wylosowanej kolejnoÊci.Przedjàce sygna"y, które odbieramy jako charakterystyczneprzystàpieniem do nich konieczne by"o w"aÊciwedla t"uszczów, to zapewne uruchomià omawianyprzygotowanie kaÝdy uczestnik musia" po"knàçtu mechanizm chemosensoryczny.B´dà wi´c na-50 jednogramowych kapsu"ek z olejem kroko-dal doprowadzaç do uwalniania si´ zapasów t"usz-szowym.W ten sposób porcja t"uszczu, w przy-czów do krwi, co powoduje zwykle twardnieniebliÝeniu taka jak w podanym jednoczeÊnie po-t´tnic.Z drugiej jednak strony, dzi´ki substytu-si"ku, dostawa"a si´ bezpoÊrednio do jelita,tom ogranicza si´ pobieranie prawdziwychnie wchodzàc w kontakt z jamà ustnà. IloÊçt"uszczów.Za to z trzeciej strony ,t"uszczu stanowi"a ekwiwalent jednej por-kaÝdy Êwietnie wie, Ýe pojadajàccji mas"a orzechowego produkcjina stojàco, pogryzajàc coÊ ukrad-Ben & Jerry wyjaÊnia Mattes.Niekiem po pó"nocy czy podkradajàcby"o to moÝe tak przyjemne jak zje-jakiÊ smako"yk z talerza wspó"-dzenie trzech podobnych porcji, alebiesiadnika, nie konsumujemy anidla celów naukowych ca"kowiciegrama t"uszczu.wystarcza"o.Steve MirskyÂWIAT NAUKI Marzec 1997 17MICHAEL CRAWFORD
[ Pobierz całość w formacie PDF ]